Sunday, October 11, 2009
Kari Kepala Ikan
KARI KEPALA IKAN
sumber dari: Majalah Wanita
Bahan-bahan:
300 gm kepala ikan
100 ml minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan Kisar:
50 gm cili kering
150 gm bawang merah
50 gm serai
Bahan Pes:
200 gm serbuk kari ikan
20 gm biji sawi
40 ml air
60 gm bawang besar -dihiris
2 tangkai daun kari
200 ml santan kelapa pekat
2 biji terung bulat
2 biji tomato
Cara Membuat:
1. Panaskan kuali.
2. Tumiskan bahan kisar sehingga naik bau, masukkan pes kari dan biji sawi dan caau supaya pes tidak melekat
3. Masukkan bawang besar, air asam jawa dan biar mendidih. Kemudian masukkan kepala ikan, santan, terung dan tomato. Biarkan mendidih sehingga pekat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment